ΜΕΝΟΥ

ΣAΣ ENHMEPΩNOYME OTI O IATPOΣ MAPINOΣ TΣIPIΓΩTHΣ

AΠO TΙΣ 05/06/2023 ΘA ΔEXETAI TOYΣ AΣΘENEIΣ TOY ΣTO NEO IATPEIO:

 

Λ. KHΦIΣIAΣ 280 & ΔHMOKPATIAΣ 1
N. ΨYXIKO TK 15451

THΛ.: 2106719393 – 2106713344
ΚΙΝ.: 6932566868
EMAIL: info@mtsirigotis.gr

ΣAΣ ENHMEPΩNOYME OTI O IATPOΣ MAPINOΣ TΣIPIΓΩTHΣ

AΠO TΙΣ 05/06/2023 ΘA ΔEXETAI TOYΣ AΣΘENEIΣ TOY ΣTO NEO IATPEIO:

 

Λ. KHΦIΣIAΣ 280 & ΔHMOKPATIAΣ 1
N. ΨYXIKO TK 15451

THΛ.: 2106719393 – 2106713344
ΚΙΝ.: 6932566868
EMAIL: info@mtsirigotis.gr

Shape-IVF

Η γονιμοτητα στις γυναικες εξαρταται απο πολλους παραγοντες οπως το βαρος, το καπνισμα, οι διατροφικες συνηθειες, οι εργασιακες συνθηκες, κυριως όμως εχει να κανει με την ηλικιακη επιβαρυνση που ειναι και ο καταλυτης της επιτευξης κυησης.

Τα βηματα ελεγχου πραγματοποιουνται γρηγορα , με απολυτη ασφαλεια και περιλαμβανουν:


  • ορμονικο ελεγχο της ωοθηκικης λειτουργιας τις πρωτες ημερες του κυκλου. Ο ελεγχος αυτος θα δειξει την επαρκεια και την ποιοτητα των ωοθυλακιων
  • ενδοκολπικο υπερηχο που θα προσδιορισει την ποσοτικη λειτουργια των ωοθηκων αλλα και την ανατομια της μητρας και του ενδομητριου
  • σαλπιγγογραφια για την αναδειξη τυχον σαλπιγγικης παθολογιας και
  • παρακολουθηση του κυκλου και εκτιμηση του χρονου ωορρηξιας (υπερηχογραφικα, ορμονικα η με τεστ ωορρηξιας των ουρων).

Ωστοσο, η συχνοτητα και η διαρκεια των ερωτικων επαφων και φυσικα η ποιοτητα του σπερματος, η οποια μπορει ευκολα να προσδιοριστει με 1-2 σπερμοδιαγραμματα, πρεπει να ληφθουν σοβαρα υποψη.

Οταν το ζευγαρι δεν καταφερνει να επιτυχει εγκυμοσυνη μεσα σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα (6-9 μηνες) και με την προυποθεση οτι οι παραπανω ελεγχοι δεν εχουν αναδειξει καποια παθολογια για την οποια εχουν γινει οι σχετικες θεραπευτικες παρεμβασεις, τοτε χρειαζεται ιατρικη υποβοηθηση η οποια θα μπορουσε να ειναι:


  • προκληση πολλαπλης ωορρηξιας και επαφη (TSI)
    Η θεραπεια αυτη πραγματοποιειται με την χρηση ορμονικων σκευασματων για την παραγωγη 3-4 ωαριων και επαφη την καταλληλη χρονικη στιγμη η οποια καθοριζεται απο τα υπερηχογραφικα ευρηματα και τις ορμονικες μετρησεις που γινονται καθολη την διαρκεια της θεραπειας στην γυναίκα.
  • σπερματεγχυση (IUI)
    Η τεχνικη αυτη εφαρμοζεται με επιτυχια σε ζευγαρια στα οποια οι παραγοντες που αναφερθηκαν παραπανω εχουν αναδειξει ενα υγιες αναπαραγωγικο συστημα με οριακο ομως σπερμα, η σε περιπτωσεις ανεξηγητης υπογονιμοτητας. Στις περιπτωσεις αυτες η παρουσια πολλαπλων ωαριων μετα απο ορμονικη διεγερση των ωοθηκων και η εργαστηριακη προετοιμασια του σπερματος, παραλληλα με την τοποθετηση του μεσα στην μητρα, αυξανουν τα ποσοστα εγκυμοσυνης γιατι δινουν την δυνατοτητα στο σπερμα να φτασει πιο ευκολα στην ακρη της σαλπιγγας που ειναι και ο χωρος που γινεται η γονιμοποιηση, εχοντας την ενεργεια αλλα και τον αριθμο που απαιτειται για το σκοπο αυτο. Αν και η διαδικασια αυτη θα μπορουσε να γινει στο φυσικο κυκλο της γυναικας, με το ενα ωαριο δηλαδη που παραγεται φυσιολογικα στο μηνα, εντουτοις η φαρμακευτικη διεγερση των ωοθηκων με παραγωγη περισσοτερων ωαριων αυξανει σημαντικα την πιθανοτητα εγκυμοσυνης. Η διεγερση γινεται απλα με χαπια κιτρικης κλομιφαινης, ενεσεων θυλακιοτροπου ορμονης η συνδυασμο των δυο. Οι ενεσεις ειναι απλες και γινονται υποδορια απο τις ιδιες τις γυναικες. Η παρακολουθηση της ωοθηκικης διεγερσης γινεται με ενδοκολπικο υπερηχο και ορμονικες μετρησεις καθ΄ολη την διαρκεια της διεγερσης προκειμενου να ειναι ασφαλης. Η τοποθετηση δε του σπερματος ενδομητρικα η και ενδοσαλπιγγικα, την κανει και πιο αποτελεσματικη. Τα ποσοστα επιτυχιας ομως ειναι χαμηλα και κυμαινονται κοντα στο 15%. Αυτος ειναι και ο λογος που η τεχνικη αυτη δεν προτεινεται σε ηλικιακα μεγαλες γυναικες διοτι ετσι "χαραμιζονται" πολυτιμα ωαρια που θα ειχαν θεωρητικα τουλαχιστον, καλυτερη τυχη με την εξωσωματικη γονιμοποιηση.

Επισης η επαναληψη της θεραπειας πανω απο τρεις φορες ειναι ασκοπη γιατι η αποτυχια επιτευξης κυησης υποδηλωνει συνηθως σαπλιγγικη δυσλειτουργια, εστω και αν στη σαλπιγγογραφια οι σαλπιγγες φανηκαν φυσιολογικες, τα προβληματα στο σπερμα τα οποια παρα την οποια πρεοτοιμασια η βελτιωση του, δεν επιτρεπουν την εισοδο του στα ωαρια, οδηγωντας ετσι σε γονιμοποιηση και συλληψη.

Τα μεγαλα ομως μειονεκτηματα της σπερματεγχυσης ειναι η αδυναμια εκτιμησης της ποιοτητας των ωαριων σε αντιθεση με την εξωσωματικη γονιμοποιηση και ο κινδυνος εξωμητριου κυησεως σε περιπτωσεις σαλπιγγικης δυσλειτουργιας.



  • εξωσωματικη γονιμοποιηση (IVF)
    Η εξωσωματικη γονιμοποιηση ειναι η πιο αποτελεσματικη τεχνικη στην υποβοηθουμενη αναπαραγωγη διοτι:

  • παρακαμπτει τις σαλπιγγες και γενικα τα πυελικα προβληματα
  • ελεγχει την ποιοτητα των παραγομενων ωαριων
  • αντιμετωπιζει τα προβληματα του σπερματος στις περισσοτερες περιπτωσεις ανδρικης υπογονιμοτητος
  • επιτρεπει την δημιουργια εμβρυων στο εργαστηριο και τελος
  • επιλεγει τον αριθμο, την ποιοτητα τους αλλα και τον χρονο της μεταφορας μέσα στην μήτρα δινοντας και την δυνατοτητα εαν χρειαστει του προεμφυτευτικου ελεγχου σε περιπτωσεις γονιδιακων νοσηματων η παθολογιας σχετικης με τα ωαρια/σπερμα.

Η εμβρυομεταφορά είναι μια απλή διαδικασία που γίνεται κατά κανόνα χωρίς αναισθησιολογική παρέμβαση μετά από καθαρισμό του κόλπου και του τραχήλου.

Τα έμβρυα τοποθετούνται στην άκρη ενός καθετήρα από αδρανές και πολύ μαλακό teflon και κάτω από τον έλεγχο με κοιλιακό υπέρηχο μεταφέρονται μέσα στην μήτρα.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία τοποθετούνται 3 έμβρυα (γυναίκες ≤ 40 ετών) ή 4 έμβρυα (γυναίκες ≥ 40 ετών) για την αποφυγή πολλαπλών κυήσεων.

Η τεχνικη αυτη εφαρμοζεται ευρεως με μεγαλη ασφαλεια και τα ποσοστα επιτυχιας κυμαινονται στο 40%.

Αν και θα μπορουσε να εφαρμοσθει στο ενα ωαριο του φυσικου κυκλου, οπως ενδεικνυται εξαλλου σε περιπτωσεις ωοθηκικης ανεπαρκειας, ιστορικου κακοηθειας η σε περι-εμμηνοπαυσιακες γυναικες, εντουτοις ειναι πιο αποτελεσματικη μετα απο ωοθηκικη διεγερση και ληψη πολλαπλων ωαριων διοτι με αυτο τον τροπο δινεται η δυνατοτητα δημιουργιας πολλων εμβρυων με οτι αυτο συνεπαγεται σε επιλογες οπως ποιοτητα, καταψυξη και μελλοντικη χρηση , ποσοστα κυησης και αποφυγη επαναληψης της αγωγης.

Η διεγερση των ωοθηκων ειναι πιο εντονη και η παρακολουθηση της αγωγης πιο επισταμενη. Η θεραπεια περιλαμβανει την χρηση υποδοριων ενεσεων θυλακιοτροπου ορμονης, προκειμενου οι ωοθηκες να παραγουν 10-15 ωαρια. Στην διαρκεια της θεραπειας που υπολογιζεται συνηθως σε 10-12 ημερες, οι γυναικες παρακολουθουνται με συχνους ενδοκολπικους υπερηχους και ορμονικες μετρησεις. Οταν τα θυλακια στις ωοθηκες φτασουν τα 18-20 χιλ, τοτε γινεται τεχνητα η ωριμανση τους και στην συνεχεια η ληψη τους. Η διαδικασια αυτη πραγματοποιειται διακολπικα κατω απο ενδοφλεβια υπνωση και αναισθησιολογικη παρακολουθηση. Ο χρονος της επεμβασης δεν ξεπερνα τα 10-15 λεπτα και η ανανηψη ειναι γρηγορη χωρις ιδιαιτερα προβληματα. Οι παρενεργειες της φαρμακευτικης αγωγης αφορουν περισσοτερο την ωοθηκικη υπερδιεγερση ενω η μεταφορα 3 εμβρυων μπορει να οδηγησει σε τριδυμη κυηση με τα σχετικα προβληματα.

Αν και τα ορμονικα σκευασματα εχουν κατα καιρους ενοχοποιηθει απο τα ΜΜΕ για μελλοντικους κινδυνους κακοηθειας σε ωοθηκες και μαστους εντουτοις μεχρι σημερα δεν εχουν επιβεβαιωθει επιστημονικα οι φοβοι αυτοι. Οπως σε ολες τις ιατρικες πραξεις ετσι και στην εξωσωματικη γονιμοποιηση, θα πρεπει να τηρουνται ολες εκεινες οι αρχες που διασφαλιζουν την ασφαλεια του ζευγους και την αποτελεσματικοτητα της τεχνικης.



  • εξωσωματικη μικρογονιμοποιηση (IVF/ICSI)
    Σε περιπτωσεις που το σπερμα δεν μπορει να γονιμοποιησει τα ωαρια στο εργαστηριο, παρα την σχετικη προετοιμασια και ενεργοποιηση, τοτε μετα απο καταλληλη επεξεργασια ενα σπερματοζωαριο ενιεται σε καθε διαθεσιμο ωαριο (ενδοκυτταροπλασματικη εγχυση σπερματος = ICSI) για το σκοπο αυτο.

Η διαδικασια αυτη απαιτειται σε περιπτωσεις οπως:


  • σοβαρου βαθμου ολιγο-ασθενο-τερατοσπερμιας
  • αποφρακτικης η εκκριτικης αζωοσπερμιας οπου το σπερμα παιρνεται απο την επιδιδυμιδα η τον ορχι - προηγουμενης αποτυχιας γονιμοποιησης
  • ανεξηγητης υπογονιμοτητας με αποτυχια αλλων τεχνικων υποβοηθουμενης αναπαραγωγης.

Η τεχνικη ειναι καθαρα εργαστηριακη και η διαδικασια της ωοθηκικης διεγερσης, παρακολουθησης και ληψης των ωαριων ειναι ιδια με την απλη IVF.


Δωρεά ωαρίων

Δυστυχώς η εγκυμοσύνη δεν είναι προνόμιο όλων, καθώς υπάρχουν γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά, αλλά αδυνατούν, εξαιτίας:


  • πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας (γυναίκες κάτω των 35)
  • ποιοτικής διαταραχής των ωαρίων
  • μεγάλης ηλικίας (γυναίκες άνω των 45)
  • γενετικών (χρωμοσωμικών) βλαβών και κληρονομικών νοσημάτων που μπορούν να περάσουν στο έμβρυο
  • χαμηλής ωοθηκικής παραγωγικότητας, λόγω χημειοθεραπείας, ακτινοβολίας, ενδομητρίωσης ή και χειρουργικών χειρισμών σε μικρότερη ηλικία.

Η λύση για αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται στη Δωρεά Ωαρίων. Πρόκειται για μία διαδικασία πλέον ευρέως διαδεδομένη, νομικά κατοχυρωμένη και ανώνυμη, που εφαρμόζεται με τεράστια επιτυχία, μεγαλύτερη του 60%, και στη χώρα μας. Οι υποχρεωτικοί ενδελεχείς έλεγχοι που διενεργούνται στις δότριες καθιστούν τη διαδικασία εξαιρετικά ασφαλή.


Η διαδικασία στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

  • Η δότρια παίρνει ενέσιμη αγωγή για την παραγωγή ωαρίων, όπως στην διαδικασία της IVF
  • Η λήπτρια παίρνει οιστρογόνα και προγεστερόνη, για να προετοιμάσει τη μήτρα για τα έμβρυα, που δημιουργούνται από τα δανεικά ωάρια και το σπέρμα του συντρόφου της

Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι απλή και πραγματοποιείται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, ενώ τα αποτελέσματα στη χώρα μας είναι εξαιρετικά και συγκρίνονται με αυτά των μεγάλων μονάδων του εξωτερικού. Ο δε χρόνος αναμονής είναι μικρός, λόγω επαρκούς διαθεσιμότητας ωαρίων.