ΜΕΝΟΥ

ΣAΣ ENHMEPΩNOYME OTI O IATPOΣ MAPINOΣ TΣIPIΓΩTHΣ

AΠO TΙΣ 05/06/2023 ΘA ΔEXETAI TOYΣ AΣΘENEIΣ TOY ΣTO NEO IATPEIO:

 

Λ. KHΦIΣIAΣ 280 & ΔHMOKPATIAΣ 1
N. ΨYXIKO TK 15451

THΛ.: 2106719393 – 2106713344
ΚΙΝ.: 6932566868
EMAIL: info@mtsirigotis.gr

ΣAΣ ENHMEPΩNOYME OTI O IATPOΣ MAPINOΣ TΣIPIΓΩTHΣ

AΠO TΙΣ 05/06/2023 ΘA ΔEXETAI TOYΣ AΣΘENEIΣ TOY ΣTO NEO IATPEIO:

 

Λ. KHΦIΣIAΣ 280 & ΔHMOKPATIAΣ 1
N. ΨYXIKO TK 15451

THΛ.: 2106719393 – 2106713344
ΚΙΝ.: 6932566868
EMAIL: info@mtsirigotis.gr

Καθ'έξιν αποβολές/ αποτυχίες εξωσωματικής

Ζευγάρια που αντιμετωπίζουν μια από αυτές τις καταστάσεις εύλογα ρωτούν ποια είναι η υποκείμενη αιτία!
Δυστυχώς για ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάνει και το 50% δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία.


Ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα παρακάτω: 

Το 60- 70% των απωλειών οφείλεται σε παθολογικά έμβρυα δηλαδή σε έμβρυα των οποίων το γενετικό υλικό δεν είναι φυσιολογικό.

Αν και ωάρια και σπερματοζωάρια συνεισφέρουν εξίσου στο γενετικό υλικό των εμβρύων, εντούτοις η ποιότητα των εμβρύων έχει να κάνει κυρίως με την ηλικία και ποιότητα των ωαρίων σε αναλογία 90% με μόνο 10% να αποδίδεται στο σπέρμα. Για το λόγο αυτό είναι πιο δύσκολη η σύλληψη και εξέλιξη της κύησης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή σε εκείνες με εμμηνοπαυσιακές αλλαγές ή φτωχή ωοθηκική λειτουργία.

Όταν αποβάλει μια γυναίκα είναι προτιμότερο αντί να γίνονται ιστολογικές αναλύσεις και PCR καλλιέργεια στα προϊόντα της αποβολής, να υποβάλλεται το κύημα σε καρυότυπο ( γενετική ταυτοποίηση ). Σε αυτή την περίπτωση εάν το έμβρυο βρεθεί παθολογικό πχ: σύνδρομο Down, εξηγείται και η απώλεια της κύησης ενώ παράλληλα αποφεύγεται και η διενέργεια εκτενών και ακριβών ελέγχων.

Ο καρυότυπος περιφερικού αίματος για το ζεύγος έχει θέση σε αυτές τις περιπτώσεις:

Στο 20-30% των περιπτώσεων η απώλεια-αποτυχία εμφύτευσης και εξέλιξης των εμβρύων μπορεί να οφείλεται σε παθολογία της μήτρας όπως:

Συγγενείς ανωμαλίες ( διαφραγματική κυρίως μήτρα και σπανιότερα δίκερως ή μονόκερως που σχετίζεται κυρίως με μαιευτικά προβλήματα).

Επίκτητη παθολογία όπως:


 • Ινομυώματα (κυρίως αυτά που καταλαμβάνουν μέρος της ενδομητρικής κοιλότητας-υποβλεννογόνια), και λιγότερα τα ενδοτοιχωματικά, τα οποία πρέπει να είναι ≥3εκ. και σε απόσταση ≤5χιλ. από το ενδομήτριο.
 • Πολύποδες ενδομητρίου.
 • Συμφύσεις ενδομητρικής κοιλότητας.
 • Φλεγμονώδεις αλλοιώσεις του ενδομητρίου.
 • Καταστροφή της λειτουργικής στοιβάδας του ενδομητρίου λόγω προηγούμενων αποξέσεων όπως σε διακοπές κύησης και αποβολές.

Ο υπέρηχος, η 3D υπερηχοτογραφία, η HyCoSy (υστερογραφία), η υστεροσαλπιγγογραφία, η υστεροσκόπηση, η βιοψία του ενδομητρίου και PCR καλλιέργεια για χλαμύδια , μυκόπλασμα και ουρεόπλασμα όπως και για ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. CMV και HSV), παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και θεραπεία της υποκείμενης νόσου.

Το 10-20% των απωλειών οφείλονται σε διάφορα αιτία που περιλαμβάνουν:

 • Μεταβολικά νοσήματα(καμπύλη σακχάρου και θυρεοειδικές εξετάσεις).
 • Αυτοάνοσα νοσήματα (έλεγχος ΑΝΑ, ΑΘΑ, ΑSΜΑ, anti-DNA και LA).
 • Αντιφωσφολοπιδικό σύνδρομο*(έλεγχος αντισωμάτων εναντίον φωσφατιδίων, σερίνης & καρδιολιπιδίων).
 • Θρομβοφιλία*(γονιδιακός έλεγχος θρομβοφιλίας και περιφερικού αίματος).
 • Ανοσολογικά αίτια** (αντιπατρικά αντισώματα, τοξικά λεμφοκύτταρα (ΝΚ κύτταρα)).


Αν και η παγκόσμια κοινότητα διίσταται στις απόψεις για την συμμετοχή των αιτιών αυτών στις αποβολές ή την αποτυχία της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση, ακόμα μεγαλύτερες είναι οι διαφορές στην θεραπευτική ή μη αντιμετώπιση τους με:


 • εμβολιασμούς λεμφοκυττάρων
 • χορήγηση αντιϊικων φαρμάκων π.χ. Valtrex
 • ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρίνων


Όλες οι θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν σαν σκοπό την τροποποίηση του ανοσολογικού συστήματος και την αποδοχή του-των εμβρύου-ων από το ενδομήτριο με την μετέπειτα σωστή ανάπτυξη του πλακούντα.


 • Γενετικές βλάβες (εάν δεν έχει γίνει καρυότυπος ζεύγους, αυτός θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά από 2 ή περισσότερες αποβολές- αποτυχίες IVF.
 • Έλεγχος μήτρας (ενδομητρίου) για λοιμώξεις με PCR (μοριακή τεχνική) έχει προταθεί, αφού οι κολπικές ή τραχηλικές καλλιέργειες μπορεί να μην αναδείξουν μια πιθανή μικροβιακή ή ιογενή λοίμωξη.
 • Έλεγχος σπέρματος για ιογενείς λοιμώξεις με PCR για τους ιούς CMV , EBV & HSV.
 • Έλεγχος σπέρματος με FISH για γενετικές βλάβες στα χρωμοσώματα Χ ,Υ 13, 15, 18 και 21, έχει θέση σε περιπτώσεις σοβαρού βαθμού ολίγο-άσθενο-τερατοσπερμίας, ανεξήγητης αποτυχίας και διαταραχών στην διαιρετική ικανότητα και ποιότητα των εμβρύων, ειδικά όταν η εικόνα των ωαρίων είναι καλή και η λειτουργία των ωοθηκών αναμενόμενη για την ηλικία της ασθενούς.
 • PGS (προεμφυτευτικός έλεγχος) με βιοψία εμβρύων την 3η ή 5η ημέρα (βλαστοκύστη) της ζωής τους και μεταφορά των γενετικά υγιών εμβρύων.

Μέχρι τώρα η τεχνική αυτή πραγματοποιείτο με FISH σε ένα κύτταρο και είχε πολλά μειονεκτήματα όπως:


 • αδυναμία διάγνωσης σε ποσοστό 10-20%
 • αδυναμία ανάπτυξης σε βλαστοκύστη των υγιών εμβρύων
 • διάγνωση μόνο των σύνηθων γενετικών βλαβών (Χ, Υ 13,18, 21 και 22)
 • διάγνωση ανωμαλιών που θα ‘’αυτοδιορθώνονταν’’ αποκλείοντας έτσι υγιή έμβρυα για μεταφορά &
 • κυτταρικοί μωσαϊκισμοί χωρίς κλινική σημασία.

Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί φαίνεται να εκλείπουν από την νέα τεχνική της array- CGH
(comparative genomic hydridization = συγκριτικός γονιδιακός υβριδισμός), στην οποία γίνεται screening-διάγνωση όλου του γονιδιακού υλικού και των 23 χρωμοσωμάτων.
Η τεχνική όμως είναι νέα και έτσι απαιτείται χρόνος πριν από την αποτελεσματική και κλινικά χρήσιμη εφαρμογή της.


* Οι δυο αυτές καταστάσεις σχετίζονται με αυξημένη πηκτικότητα αίματος και δημιουργία μικρών θρόμβων στο σημείο της εμφύτευσης του εμβρύου μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την καλή του αιμάτωση και ως εκ τούτου την διακοπή της εξέλιξης της κύησης.
Η αντιμετώπιση της παραπάνω παθολογίας γίνεται με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη και ασπιρίνη.

** Η γνώμη του συγγραφέα είναι πως θα πρέπει να αποκλειστούν όλες οι άλλες αιτίες προκειμένου να είναι αποδεκτή οποιαδήποτε διαγνωστική η θεραπευτική ανοσολογική παρέμβαση.M. TSIRIGOTIS MD. FRCOG