Προεμφυτευτικός Έλεγχος

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος (PGT) είναι μια προηγμένη διαδικασία γενετικής διάγνωσης που πραγματοποιείται στα έμβρυα πριν από την εμφύτευσή τους στη μήτρα, με στόχο την ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών και την εξασφάλιση υγιούς γέννησης. Διακρίνεται σε τρεις κύριες κατηγορίες: PGT-A για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, PGT-M για μονογονιδιακά νοσήματα και PGT-SR για κληρονομούμενες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η διαδικασία αυτή απευθύνεται σε ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας ή γενετικές διαταραχές και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αρχική | Προεμφυτευτικός Έλεγχος

Τι είναι ο προεμφυτευτικός έλεγχος;

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος (Preimplantation Genetic Testing – PGT) είναι μια προηγμένη διαδικασία γενετικής διάγνωσης που πραγματοποιείται στα έμβρυα πριν από την εμφύτευση τους στη μήτρα. Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στον εντοπισμό γενετικών ανωμαλιών και στην εξασφάλιση της γέννησης ενός υγιούς παιδιού. Ο προεμφυτευτικός έλεγχος διακρίνεται σε τρεις κύριες κατηγορίες, καθεμία από τις οποίες εστιάζει σε διαφορετικούς τύπους γενετικών προβλημάτων.

Προεμφυτευτικός Έλεγχος Χρωμοσωμάτων (PGT-A)

Ο Προεμφυτευτικός Έλεγχος Χρωμοσωμάτων (PGT-A) επικεντρώνεται στην ανάλυση του αριθμού και της δομής των χρωμοσωμάτων στα έμβρυα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να εντοπίσει ανωμαλίες όπως η τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), η τρισωμία 18 και άλλες χρωμοσωμικές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Η χρήση του PGT-A μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και να μειώσει τον κίνδυνο αποβολών και γέννησης παιδιών με σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Προεμφυτευτικός Έλεγχος Μονογονιδιακών Νοσημάτων (PGT-M)

Ο Προεμφυτευτικός Έλεγχος Μονογονιδιακών Νοσημάτων (PGT-M) χρησιμοποιείται για την ανίχνευση συγκεκριμένων γενετικών μεταλλάξεων που προκαλούν μονογονιδιακά νοσήματα, όπως η κυστική ίνωση, η μεσογειακή αναιμία και η νόσος του Huntington. Αυτή η μορφή PGT είναι ιδιαίτερα σημαντική για ζευγάρια που έχουν οικογενειακό ιστορικό γενετικών διαταραχών ή που είναι γνωστό ότι φέρουν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Η χρήση του PGT-M μπορεί να αποτρέψει τη γέννηση παιδιών με σοβαρές γενετικές παθήσεις.

Προεμφυτευτικός Έλεγχος Κληρονομούμενων Χρωμοσωμικών Ανωμαλιών (PGT-SR)

Ο Προεμφυτευτικός Έλεγχος Κληρονομούμενων Χρωμοσωμικών Ανωμαλιών (PGT-SR) εστιάζει στην ανίχνευση διαρθρωτικών χρωμοσωμικών ανωμαλιών που μπορεί να κληρονομηθούν από τους γονείς. Αυτές οι ανωμαλίες μπορεί να περιλαμβάνουν μεταθέσεις, αντιστροφές και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές στα χρωμοσώματα. Η χρήση του PGT-SR είναι ιδιαίτερα σημαντική για ζευγάρια που έχουν ιστορικό χρωμοσωμικών ανωμαλιών ή επαναλαμβανόμενων αποβολών. Η διάγνωση και η επιλογή εμβρύων χωρίς αυτές τις ανωμαλίες μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εγκυμοσύνης και να μειώσει τον κίνδυνο αποβολών.

Σε ποια ζευγάρια απευθύνεται ο προεμφυτευτικός έλεγχος;

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος απευθύνεται σε όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας ή έχουν ιστορικό γενετικών διαταραχών. Συγκεκριμένα, συνιστάται για:

  • Ζευγάρια με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών
  • Ζευγάρια με ιστορικό γενετικών διαταραχών
  • Ζευγάρια που έχουν προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF)
  • Ζευγάρια που επιθυμούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της IVF
  • Γυναίκες άνω των 35 ετών, όπου ο κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών είναι αυξημένος
  • Ζευγάρια που είναι φορείς γενετικών μεταλλάξεων που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά τους

Η απόφαση για τον προεμφυτευτικό έλεγχο λαμβάνεται συχνά σε συνεργασία με τον γιατρό, ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προσέγγιση και η βέλτιστη φροντίδα για κάθε ζευγάρι.

Διαδικασία προεμφυτευτικού ελέγχου

Η διαδικασία του προεμφυτευτικού ελέγχου περιλαμβάνει διάφορα στάδια, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν τα εξής βήματα:

Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Τα ωάρια της γυναίκας συλλέγονται και γονιμοποιούνται με το σπέρμα του άνδρα στο εργαστήριο για να δημιουργηθούν έμβρυα.

Καλλιέργεια εμβρύων

Τα έμβρυα αναπτύσσονται στο εργαστήριο για λίγες ημέρες, συνήθως μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης.

Βιοψία εμβρύων

Τα κύτταρα που συλλέγονται αναλύονται για γενετικές ανωμαλίες ή συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις ανάλογα με τον τύπο του PGT.

Επιλογή εμβρύων

Τα υγιή έμβρυα που δεν έχουν γενετικές ανωμαλίες επιλέγονται για εμφύτευση στη μήτρα της γυναίκας.

Εμφύτευση

Ένα ή περισσότερα υγιή έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας για να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.Η όλη διαδικασία απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και έμπειρο προσωπικό, διασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη ακρίβεια και ασφάλεια για το ζευγάρι.

Ποια τα ποσοστά επιτυχίας του προεμφυτευτικού ελέγχου;

Τα ποσοστά επιτυχίας του προεμφυτευτικού ελέγχου ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία της γυναίκας, η ποιότητα των εμβρύων και η αιτία της υπογονιμότητας.

Γενικά, ο προεμφυτευτικός έλεγχος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μειώνοντας τον κίνδυνο αποβολών και εξασφαλίζοντας τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.

Σύμφωνα με μελέτες, τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης μετά από PGT κυμαίνονται γύρω στο 50-70%, ανάλογα με τους προαναφερθέντες παράγοντες. Η χρήση του PGT-A έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για γυναίκες άνω των 35 ετών, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας της εγκυμοσύνης και μειώνοντας τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Το PGT-M και το PGT-SR έχουν επίσης υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην αποτροπή της γέννησης παιδιών με σοβαρές γενετικές διαταραχές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες αντίστοιχα.

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος αποτελεί μια σημαντική τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει πολλά ζευγάρια να επιτύχουν το όνειρο της απόκτησης ενός υγιούς παιδιού. Με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και υποστήριξη, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σημαντικά αυξημένες, προσφέροντας ελπίδα και λύσεις σε πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

0

Ζευγάρια έχουν υποβληθεί σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής!

0

Παιδιά έχουν γεννηθεί μέχρι σήμερα!

0

Χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης

0

Επιτυχίες με την πρώτη προσπάθεια!

2023 Ποσοστά Επιτυχίας

Αναπαραγωγή μετά τα 40

Η αναπαραγωγή μετά τα 40 αποτελεί ένα σύνηθες θέμα συζήτησης για γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί σε πιο ώριμη ηλικία. Παρά τις προκλήσεις, οι εξελίξεις στην αναπαραγωγική ιατρική έχουν βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Ο χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Μαρίνος Τσιριγώτης, με εξειδίκευση στην αναπαραγωγική ιατρική, προσεγγίζει κάθε περίπτωση εξατομικευμένα, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας.

Τα ποσοστά επιτυχίας για γυναίκες άνω των 40 είναι ενθαρρυντικά, ειδικά χάρη στη δωρεά ωαρίων και άλλες καινοτόμες τεχνικές που εφαρμόζονται. Ο Δρ. Τσιριγώτης και η ομάδα του σχεδιάζουν προσαρμοσμένα θεραπευτικά πλάνα για κάθε γυναίκα, εστιάζοντας στη βελτιστοποίηση των πιθανοτήτων εγκυμοσύνης. Τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με την εμπειρία της ομάδας, οδηγούν σε υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Η υποστήριξη και η επιστημονική γνώση του Δρ. Μαρίνου Τσιριγώτη αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της μητρότητας, ακόμα και μετά τα 40.

Αν αναζητάτε εξειδικευμένες λύσεις δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο για να σας προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες!

0

Κάτω από 35 ετών

0

35 – 37 ετών

0

38 – 39 ετών

0

40 – 42 ετών

Ρωτήστε τον ειδικό

Ζητήστε μια δεύτερη γνώμη από τον Dr Μαρίνο Τσιριγώτη!


    Συχνές Ερωτήσεις Για Τον Προεμφυτευτικό Έλεγχο

    Ο προεμφυτευτικός έλεγχος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας της εγκυμοσύνης, η μείωση του κινδύνου αποβολών και η αποφυγή κληρονομικών ασθενειών.

    Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και συνήθως περιλαμβάνουν ελαφριά δυσφορία ή αιμορραγία κατά την διαδικασία βιοψίας των εμβρύων. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

    ASK FREE ONLINE CONSULTATION